kuchW roku szkolnym 2014/2015 w naszej szkole  rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne „Jem zdrowo i kolorowo".

Uczestniczyli w nim uczniowie z klas I -III. Program  koła uwzględniał najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem było rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną, przygotowywaniem potraw i ich wyeksponowaniem. Zajęcia były prowadzone w stołówce i kuchni szkolnej w każdą środę. Odbywały się w wesołej i swobodnej atmosferze. W czasie zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadywali się wielu ciekawych rzeczy. Poznali między innymi zasady zdrowego odżywiania, posługiwania się nożem i widelcem, zasady bezpieczeństwa w kuchni, dobre maniery przy stole, wartości odżywcze warzyw i owoców, znaczenie mleka i jego przetworów. Nauczyli się korzystać z książki kucharskiej i internetowej. W ramach zajęć koła kulinarnego zrealizowano również ogólnopolski program edukacyjny ,,Mam kota na punkcie mleka". Ważną rolę odgrywały zajęcia praktyczne podczas których uczniowie zdobywali umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Przyrządzali kolorowe kanapki, sałatkę owocową, kisiel, budyń, galaretki, owocowe szaszłyki, sałatkę warzywną, kaszkę mannę z owocami, zwierzaczki z jajek, serowe koreczki, sernik na zimno, kefir owocowy i gofry. Ponadto dzięki tym zajęciom uczniowie integrowali się, uczyli współpracy i współdziałania. Każde zajęcia kończyły się wspólną  konsumpcją przygotowywanych potraw, a przecież najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.

Zajęcia kulinarne były bardzo lubiane przez dzieci.

Serdeczne podziękowania dla rodziców za zakup produktów potrzebnych do przygotowywania potraw.

autor: J. Zawidzka

GALERIA