zśDieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo, dobrana odpowiednio do wieku, urozmaicona i oparta na produktach wysokiej jakości. W każdym jadłospisie powinno się uwzględniać różne warzywa, owoce, nabiał.

Jednak coraz częściej spotykamy się ze złymi nawykami żywieniowymi, związanymi z unikaniem przez dzieci warzyw, owoców i produktów mlecznych. Nasze przedszkole promuje zdrowy styl życia poprzez różne akcje („Owoce i warzywa w szkole”), ciekawe zajęcia, czy gazetki tematyczne oraz realizację programów zdrowotnych: „Moje dziecko idzie do szkoły”, „Dzieciństwo bez próchnicy”. W piątek, 11. marca w naszym przedszkolu zapachniało wiosennymi nowalijkami. Przedszkolacy pod okiem swoich pań, starannie przygotowali zdrowe śniadanie, według wcześniej ustalonego harmonogramu pracy. Zadanie okazało się sporym wyzwaniem. Dzieci nabyły umiejętność posługiwania się nożem podczas smarowania pieczywa i krojenia warzyw. Był biały twarożek, świeży ogórek, papryka, a także szczypiorek, koperek, zielona pietruszka. Wszyscy starali się kulturalnie spożywać posiłek. Własnoręcznie wykonane kanapki smakowały wyśmienicie.

                                                         autor: B. Paczkowska

GALERIA